2 LEI – TAXA STABILITA DE CMC PENTRU A FOLOSI O TOALETA PUBLICA

Consiliul municipal Chișinău a aprobat taxa de 2 lei pentru a folosi o toaletă publică din cele opt date în exploatare pe parcursul anului trecut. De asemenea, aleșii locali au decis transmiterea toaletelor, construite de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare, în gestiunea Asociației de gospodărire a spațiilor verzi.

Solicitat de IPN, șeful DGLCA, Ion Burdiumov, a declarat că este vorba despre opt toalete publice amplasate în parcurile „Alunelul”, „La Izvor”, „Rîșcani” și „Valea Trandafirilor”. Acestea sînt construcții modulare contemporane, cu sistem autonom de încălzire, cu cameră specială pentru persoane cu dizabilități. La fiecare unitate a fost instalat sistem de supraveghere video, pentru a evita vandalizarea.

Ion Burdiumov a menționat că decizia de a transmite toaletele în gestiunea Spațiilor Verzi vine în contextul în care angajații acestei subdiviziuni se află în permanență în parcuri. Iar taxa de doi lei s-a calculat în urma analizei fluxului de vizitatori. Acești bani ar urma să acopere salariul angajatului responsabil de curățenie, dar și cheltuielile pentru lumină și apă.

Anul acesta, Direcția planifică să mai construiască cinci veceuri moderne, inclusiv în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfînt” și Parcul Catedralei „Nașterea Domnului”.

Pentru construcția unei toalete publice municipalitatea alocă în jur de 750 de mii de lei. Acestea sînt deschise în intervalul orelor 08.00 și 22.00.

Sursa: IPN