18 Decembrie

Turcia intenţionează să deschidă o ambasadă în Ierusalimul de Est

Turcia intenţionează să deschidă o ambasadă în Ierusalimul de Est, pe care îl consideră capital Palestinei, a declarat, Duminică, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. “Ierusalimul de Est este capitala Palestinei. Am declarat acest lucru de mai mult timp. Însă deoarece oraşul este sub ocupaţie, nu putem să mergem să deschidem ambasada acolo. Însă acele zile sunt aproape, cu voia lui Allah vom deschide ambasada noastră acolo”, a spus Erdogan într-un discurs la Karaman, în sudul Turciei. Turcia, care are relaţii diplomatice cu Israel, are o ambasadă la Tel Aviv şi un consulat la Ierusalim.

Atac terorist la Sankt Petersburg prevenit cu ajutorul CIA. Putin i-a mulțumit lui Trump

Președintele rus Vladimir Putin i-a mulțumit lui Donald Trump pentru informațiile oferite de CIA și care au ajutat la arestarea teroriștilor care au plănuit atacuri cu bombă în orașul Sankt Petersburg, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului, relatează agenția Tass. Cei doi lideri au discutat telefonic, iar Putin i-a spus lui Trump să transmită mulțumiri directorului CIA și ofițerilor de informații americani. Potrivit președintelui rus, informațiile CIA au fost suficiente pentru a expune și a reține teroriștii. „Președintele rus a mulțumit omologului său american pentru informații împărtășite de Agenția Centrală de Informații din SUA (CIA), care au ajutat la urmărirea, expunerea și arestarea unui grup de teroriști care au plănuit explozii la Catedrala Kazan din Sankt Petersburg și în alte locuri aglomerate din acel oraș", se arată în comunicatul Kremlinului.

Liderii partidelor europene de extremă dreapta cer ca Uniunea Europeană să fie o ‘uniune a naţiunilor’

Liderii partidelor europene de extremă dreapta au cerut la o reuniune desfăşurată Sîmbătă la Praga ca Uniunea Europeană să devină o ‘uniune a naţiunilor’ şi au salutat intrarea Partidului Libertăţii (FPOe) în noul Guvern austriac, relatează agenţiile AFP şi EFE. Aliate în Parlamentul European în grupul ‘Europa Naţiunilor şi Libertăţilor’, aceste partide s-au reunit în capitala Cehiei pentru a discuta despre cooperarea dintre ele la reuniunea denumită ‘Pentru o Europă a naţiunilor suverane’. La conferinţa de presă ce a urmat întîlnirii, atît lidera Frontului Naţional francez (FN), Marine Le Pen, cît şi şeful Partidului pentru Libertate (PVV) din Olanda, Geert Wilders, au susţinut ideea creării unei ‘uniuni a naţiunilor’ în locul actualelor structuri comunitare. Marine Le Pen a susţinut că executivul comunitar ‘a făcut tot răul’ care a condus la ‘creşterea sărăciei, a şomajului şi eşecurilor sociale’, motiv pentru care a apreciat că este nevoie de un model alternativ. La rîndul său, Geert Wilders a spus că ţările ‘Grupului de la Vişegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria – n.red) îşi apără independenţa şi identitatea în interiorul UE’ şi a estimat că de acum înainte şi Austria li se va alătura în respingerea politicilor privind azilul şi imigraţia ‘impuse de UE’.

Orban a scos blindatele în centrul Budapestei. Totul împotriva terorismului

Transportoare blindate ale unităţii antiteroriste ungare TEK au ieşit Duminică pe străzile Budapestei pentru a asigura securitatea tîrgurilor de Crăciun împotriva atacurilor, transmite dpa, potrivit agerpres. Riscul unui atac terorist în Ungaria este considerat foarte scăzut. Oponenţii au criticat operaţiunea ca o demonstraţie nenecesară de putere a premierului naţionalist Viktor Orban. ‘Propaganda de idiotizare (a lui Orban) este în plină glorie: transportoare blindate presupuse a-i descuraja pe terorişti la tîrgurile de Crăciun din Budapesta prin simpla lor prezenţă. O lipsă totală de radicali musulmani în ţară nu contează; turişti amuzaţi fac selfie-uri’, a scris pe Twitter jurnalistul Janos Szeky.

Israel. Pedeapsa cu moartea pentru ‘terorism’ are şanse mari să treacă de Knesset

Liderii partidelor coaliţiei guvernamentale din Israel au convenit duminică să supună în Knesset (parlamentul ţării) un proiect de lege care ar face posibilă pedeapsa capitală pentru ‘terorişti’, a anunţat formaţiunea naţionalistă Israel Beiteinu, condusă de ministrul apărării, Avigdor Lieberman, transmite AFP.

‘Astăzi (duminică – n.red.), proiectul de lege privind pedeapsa capitală pentru terorişti a fost în sfîrşit aprobat de forumul coaliţiei liderilor’, menţionează comunicatul, emis în limba ebraică, făcînd referire la şefii celor şase partide din coaliţia guvernamentală. Comunicatul nu este explicit, dar, potrivit AFP, proiectul de lege vizează activităţile palestiniene, aşa cum a cerut Liberman în trecut. Lieberman susţine că proiectul, dacă va fi adoptat, ar fi un instrument puternic de descurajare împotriva atacurilor şi ar permite combaterea speranţelor atacatorilor care cred că vor putea fi schimbaţi sau eliberaţi printr-un acord politic, mai notează comunicatul. În 2011, mai mult de 1.000 de palestinieni au fost eliberaţi la schimb cu un soldat israelian ţinut în detenţie timp de cinci ani în Gaza. Pedeapsa cu moartea este prevăzută în legea militară israeliană în Cisiordania, teritoriu ocupat de Israel de 50 de ani, însă este rareori pronunţată şi nu a fost aplicată niciodată, după cum notează cotidianul Haaretz.