17 Decembrie, Papa Francisc a implinit 80 de ani

Papa Francisc a împlinit, Sîmbătă, vîrsta de 80 de ani, eveniment cu ocazia căruia Vaticanul a invitat credincioşii din întreaga lume să îi transmită online mesaje de felicitare. Suveranul Pontif a ţinut o slujbă şi s-a întîlnit cu mai multe personalităţi.

Papa Francisc este mai popular decît orice alt lider al lumii, potrivit unui sondaj de opinie realizat de WIN/Gallup International. Papa Francisc este cel de-a 266-lea Suveran Pontif. Născut pe 17 Decembrie 1936, în Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio a fost preot iezuit în perioada 1960 - 1992, episcop, între anii 1992 - 2001, şi cardinal, din 2001 pînă în 2013.

Papa Francisc este primul latino-american care conduce Biserica Catolică şi, de asemenea, primul iezuit, scrie BBC. Fostul cardinal din Buenos Aires a fost, iniţial, considerat o alegere nepotrivită pentru acest rol, cînd a fost propus să ocupe locul lui Benedict al XVI, care s-a retras din funcţie în 2013.

Considerat ortodox în chestiuni legate de sex şi avort, dar liberal privind dreptatea socială, învestirea sa a fost bine primită deopotrivă de conservatori şi de reformiştii. În 2013, Papa Francisc a fost desemnat de revista Time drept personalitatea anului. În 2016, Suveranul Pontif a rămas implicat în era modernă şi vorbeşte deschis despre evenimentele din lume şi problemele curente.