16 SEMNE CA NU AI SUFICIENT CALCIU

Despre calciu se ştie că este esenţial pentru oase sănătoase şi dinţi, dar e şi un furnizor de energie, potenţează activitatea muşchilor şi intervine în procesul de coagulare a sîngelui.

Doza zilnică de calciu recomandată de nutriţionişti e de 700 mg. Ceea ce echivalează cu un pahar de lapte de 200 ml, o bucăţică de brînză de dimensiunile unei cutii de chibrituri şi o cană mică de iaurt.

Adulţii şi copiii au nevoie de acest mineral. Iată care sînt semnele carenţei de calciu:

1. Oboseală exagerată. Un deficit de calciu poate fi unul dintre motivele pentru care femeile gravide simt oboseala ca o lovitură în organism. Fără calciu, oasele încep să se calcifice, iar dacă fătul nu a primit suficient calciu, acesta îl va lua din cel al mamei. Mămicile care alăptează ar trebui să consume 2.250 mg produse lactate pe zi, ceea ce înseamnă o cantitate aproape dublă faţă de un adult obişnuit. La ceilalţi oameni care nu au calciu suficient, oboseala apare la cel mai mic efort.

2. Exerciţiile fizice fără rezultate. Fără calciu suficient, muşchii sînt mai slabi şi cantitatea de calorii pe care corpul o arde în timpul repausului e mai mare.

3. Fragilitatea vaselor de sînge. Calciul este un ingredient vital în coagulare, fără acest mineral, vasele de sînge se sparg frecvent sub piele şi sîngerarea se va opri mai greu.

4. Fragilitatea oaselor. Pierderea densităţii osoase face parte din procesul de îmbătrînire, pentru că pierdem calciu într-un ritm mai rapid decît îl asimilăm. Femeile în post-menopauza sînt deosebit de vulnerabile la osteoporoză, deoarece acestea au mai puţin estrogen. Acesta este motivul pentru care, la femeile în vîrstă, o simplă căzătură poate duce la fracturi.

5. Spasme musculare, zbaterea ochiului sau a buzelor, cîrcei la gambe, încleştarea degetelor, tremor, amorţeala membrelor, furnicături.

6. Pierderi de memorie, scăderea capacităţii de memorare şi a atenţiei.

7. Ameţeli, leşin.

8. Insomnie.

9. Irascibilitate, depresii, halucinaţii.

10. Constipaţie şi tulburări intestinale.

11. Reflexe osteotendinoase exagerate.

12. Candidoze frecvente.

13. Fragilitatea unghiilor.

14. Degradarea şi căderea părului.

15. Piele aspră.

16. Puls crescut.

Cele mai bune surse de calciu sînt:

Laptele, brînza şi alte produse lactate.

Sardinele, sardelele şi alţi peşti care se pot mînca cu oase.

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi broccoli, guliile şi varza chinezească.

Produsele din soia, cum ar fi tofu, soia și lapte de soia.

Pîine și cereale care sînt realizate cu făină fortificată (calciu, niacină, fier şi tiamină).

În mod normal, adulţii sănătoşi pot obţine cantitatea necesară de calciu din alimente, dacă regimul alimentar e echilibrat şi sănătos. Unele cercetări arată că suplimentele de calciu pot determina dureri abdominale şi pietre la rinichi şi pot interfera cu alte medicamente. De aceea, este necesară recomandarea medicului pentru administrarea de suplimente de calciu.

Sursa: doctorexpres.ro