14 Decembrie

Avertismentul lui Antonio Guterres, secretarul general al ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat Joi că există riscul de a intra „ca somnambulii” în război în legătură cu Coreea de Nord şi a insistat pe importanţa menţinerii contactelor diplomatice în vederea denuclearizării Peninsulei Coreea, relatează AFP şi Reuters. Antonio Guterres a subliniat că sancţiunile adoptate de-a lungul timpului de Consiliul de Securitate al ONU pentru a determina Phenianul să renunţe la programele sale balistic şi nuclear trebuie respectate „de către Coreea de Nord în primul rînd, dar şi puse complet în aplicare de toate celelalte ţări al căror rol este crucial”. „Unitatea Consiliului de Securitate este esenţială. (…) Dar este crucial să se lase şi posibilitatea contactelor diplomatice pentru a permite ca denuclearizarea să se facă în mod paşnic”, a declarat secretarul general al ONU. Săptămîna trecută, secretarul general adjunct al ONU pe probleme politice, americanul Jeffrey Feltman, a vizitat Coreea Nord, ajungînd la concluzia că „Nord-coreenii sunt de acord să considere că e important să se evite războiul”. „Avem nevoie de o soluţie politică şi de reducerea tensiunilor. Nu avem timp de pierdut”, a îndemnat acesta.

Israelul a blocat punctele de trecere a frontierei cu Gaza

Israelul a anunţat Joi dimineaţă închiderea punctelor de trecere a frontierei cu Fîşia Gaza, ca răspuns la atacurile cotidiene cu rachete lansate dinspre enclava palestiniană, transmite Reuters, potrivit agerpres. Aviaţia israeliană a lovit Joi dimineaţă trei obiective ale mişcării islamiste Hamas, care deţine controlul în Fîşia Gaza, după ce dinspre enclava palestiniană au fost trase noi rachete către sudul Israelului. Printre obiectivele palestiniene lovite se află o tabără de antrenament şi depozite de muniţii ale Hamas. Două dintre rachetele trase de palestinieni au fost interceptate de sistemul antirachetă israelian ‘Domul de fier’. Aproximativ 15 rachete au fosta trase către Sudul Israelului după anunţul făcut de Donald Trump la 6 decembrie. Niciunul dintre proiectile nu a cauzat rănirea gravă a vreunei persoane sau pagube semnificative.

Congresman american, împuşcat în cap

Un congresman republican din Kentucky, acuzat de violenţe sexuale la adresa unei adolescente, a fost găsit Miercuri mort, împuşcat în cap, ‘probabil o sinucidere’, potrivit autorităţilor, au anunţat mass-media locale, informează AFP. Dan Johnson, un pastor evanghelic controversat, postase anterior o dezminţire pe contul său de Facebook la informaţiile avansate de un organism local de anchetă, Kentucky Center for Investigative Reporting, difuzate de postul public de radio din Kentucky. Ulterior, această postare a fost ştearsă, însă ea a atras atenţia autorităţilor, care l-au găsit pe Dan Johnson, împuşcat în cap, lîngă un pod, a anunţat pentru presă medicul legist al comitatului Bullitt, David Bullings. Decesul lui a rezultat în urma unui ‘probabil suicid’, a adăugat el. Acest deces a survenit în toiul unei serii întregi de dezvăluiri privind cazuri de hărţuire sexuală în SUA, care vizează atît personalităţi din showbiz, cît şi din presă, modă sau lumea politică.

Criza din Germania. Formarea unei coaliţii guvernamentale se prelungeşte

Liderii conservatorilor germani s-au declarat în favoarea lansării de negocieri oficiale cu social-democraţii în vederea creării unei noi coaliţii guvernamentale, după discuţiile purtate Miercuri la Berlin între cele două formaţiuni, dar social-democraţii au amînat o decizie pentru Vineri, informează dpa. La discuţiile de Miercuri au luat parte cancelarul conservator german Angela Merkel (CDU, Uniunea Creştin-Democrată) şi liderul social-democraţilor, Martin Schulz, alături de liderul CSU (Uniunea Creştin-Socială, „aripa” bavareză a CDU) Horst Seehofer şi alţi reprezentanţi ai conducerii formaţiunilor. Nu au fost făcute publice alte detalii după întîlnirea care a durat două ore şi jumătate, prima de acest gen şi care s-a desfăşurat după 80 de zile de la alegerile legislative al căror rezultat nu a conturat o direcţie clară de viitor.

Putin a anunţat că va candida ca independent pentru un nou mandat

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a anunţat săptămîna trecută că va candida pentru un nou mandat la alegerile din Martie anul viitor, a explicat Joi că va candida ca independent, dar speră să fie susţinut de mai multe formaţiuni politice, relatează Reuters şi dpa. Liderul de la Kremlin a mai afirmat Joi, în cadrul conferinţei sale anuale de presă, că sistemul politic al Rusiei trebuie să fie unul competitiv, dar că opoziţia nu dispune de un candidat redutabil cu care să rivalizeze din cauză că oponenţii săi, deşi sunt „zgomotoşi”, nu au reuşit să ofere un program viabil pentru dezvoltarea ţării.

NATO se mută într-un nou sediu, la începutul anului viitor

NATO va finaliza mutarea în noul său sediu din Bruxelles în prima jumătate a anului viitor, după multiple întîrzieri determinate de probleme tehnice, relatează Joi agenţia germană de presă dpa. Cei 4.000 de angajaţi ai Alianţei vor începe la data de 19 Martie operaţiunea de mutare, care este de aşteptat să dureze 12 săptămîni, a precizat Miercuri purtătoarea de cuvînt a NATO Oana Lungescu. Sistemul IT al noii clădiri va trebui să asigure securitatea tuturor comunicaţiilor electronice ale NATO, pe lîngă supravegherea întregului imobil. În acest scop urmează să fie instalate în final peste 1.000 de camere şi sisteme de acces cu citirea irisului. Construcţia noului sediu a început în 2010, iar bugetul prevăzut la început a fost de 750 milioane de euro, dar costurile au escaladat, ridicîndu-se în prezent la 1,17 miliarde de euro.

Poliţiştii germani au percheziţionat mai multe case locuite de presupuşi jihadişti

Poliţia din Berlin a efectuat Joi dimineaţă percheziţii în mai multe clădiri în legătură cu presupuşi extremişti islamici, relatează publicaţia Berliner Zeitung, citată de dpa. Suspecţii ar fi avut conexiuni cu Anis Amri, tunisianul care în Decembrie anul trecut a comis atacul cu camion într-un tîrg de Crăciun din Berlin. După atacul de anul trecut de la Berlin, măsurile de securitate în tîrgurile anuale de Crăciun amenajate în Germania au fost consolidate cu parapeţi de beton pentru a preveni eventuale alte atacuri cu vehicule.

Ani grei de puşcărie ceruţi de Parchetul Sud-coreean pentru confidenta fostei preşedinte de la Seul

Parchetul Sud-coreean a cerut Joi o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru fosta confidentă a ex-preşedintei Coreei de Sud, femeia aflată în centrul unui răsunător scandal de corupţie care a precipitat destituirea lui Park Geun-Hye,informează AFP. Fiică a unui misterios lider religios, Choi Soon-Sil a fost timp de decenii prietenă foarte apropiată a lui Park, în aşa măsură încît a fost supranumită de mass-media ‘Rasputin’, pentru influenţa pe care se credea că o are asupra preşedintei. Ministerul Public a cerut amenzi şi confiscarea bunurilor lui Choi Soon-Sil, cu o valoare totală de 126,2 miliarde de woni (98 de milioane de euro). Choi Soon-Sil, 61 de ani, este acuzată de complicitate cu Park Geun-Hye pentru a extorca milioane de dolari de la marile companii Sud-coreene, printre care giganţii Samsung şi Hyundai. Tribunalul urmează să-şi anunţe decizia în ianuarie.

Brexitul şi migraţia, priorităţi la ultimul summit UE din 2017

Brexitul şi migraţia sunt temele care vor domina ultimul Consiliu European din acest an, reuniune care începe Joi la Bruxelles, unde este de aşteptat ca liderii statelor membre să abordeze şi recenta decizie a SUA de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, transmite dpa.  Summitul UE va oferi ocazia de a face un bilanţ al negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din UE şi a stabili cadrul tratativelor privind viitoarele relaţii comerciale între blocul comunitar şi Londra. La cina de lucru din prima zi a summitului, liderii ţărilor membre vor avea o discuţie despre migraţie, care a devenit o problemă stringentă de la criza din 2015, cînd Europa a devenit destinaţia a sute de mii de refugiaţi. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a prefaţat discuţia afirmînd că sistemul de redistribuire a refugiaţilor între ţările membre pe baza unor cote obligatorii s-a dovedit ‘ineficient’ şi că eforturile la nivel comunitar vor trebui să se concentreze pe găsirea unei soluţii pe termen lung.