13 Decembrie

Erdogan: ‘Israelul este un stat al ocupaţiei şi al terorii. Ierusalimul este capitala Palestinei!’

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat Miercuri, în cadrul summitului Organizaţiei Cooperării Islamice de la Istanbul, că Israelul este „un stat al ocupaţiei şi al terorii” şi le-a cerut puterilor lumii să recunoască Ierusalimul drept capitala statului palestinian, relatează Anadolu. Erdogan, care a criticat dur decizia preşedintelui american Donald Trump privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului, a invitat la Istanbul 48 de reprezentanţi ai statelor musulmane, inclusiv 16 lideri de stat sau de guvern, pentru a adopta o poziţie comună în această problemă. Liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, este prezent la discuţii. Preşedintele Turciei susţine că decizia Statelor Unite în privinţa Ierusalimului este „o lovitură grea asupra umanităţii”, iar rezoluţiile ONU asigură că nici o naţiune nu poate stabili o misiune diplomatică la Ierusalim. Liderul de la Ankara a lăudat ţările care au refuzat să recunoască decizia SUA, adăugînd că integrarea statului palestinian în acordurile internaţionale ar trebui accelerată.

Moscova face un pas în faţa Washingtonului. Rusia a trimis la Phenian o delegaţie formată din oficiali ai Apărării

O delegaţie a ministerului rus al Apărării vizitează, Miercuri, capitala Nord-coreeană Phenian, pe fondul eforturilor „de a revizui politica de ameninţare reciprocă şi de intimidare”, a anunţat agenţia Nord-coreeană de ştiri KCNA, citată de agenţia IANS, potrivit mediafax. Delegaţia este condusă de către Victor Kalganov, directorul adjunct al Centrului de comandă pentru Apărare Naţională din Rusia. Ambasada Coreei de Nord în Rusia a confirmat informaţia, fără a oferi detalii suplimentare despre scopul acestei vizite. Vizita are loc la doar două săptămîni după ce o delegaţie a parlamentarilor ruşi a efectuat o călătorie oficială la Phenian. Delegaţia ministerului rus al Apărării a ajuns la Phenian în aceeaşi zi în care SUA au anunţat disponibilitatea de a deschide discuţii privind dezarmarea nucleară cu regimul din Coreea de Nord, fără condiţii prealabile. Rusia şi China au propus ca statul Nord-coreean să renunţe la programul de înarmare nucleară dacă Statele Unite şi Coreea de Sud vor înceta exerciţiile militare în regiune. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a transmis secretarului de stat american, Rex Tillerson, în data de 7 Decembrie, că regimul de la Phenian doreşte negocieri directe cu Statele Unite pentru stabilirea unor „garanţii de securitate”.

Israelul l-a arestat pe liderul Hamas, Hassan Yousef

Israelul l-a arestat pe Hassan Yousef, un important lider al mişcării islamiste radicale Hamas, în timpul unui raid întreprins în timpul nopţii la locuinţa acestuia în Cisiordania, potrivit unei purtătoare de cuvînt a forţelor militare israeliene, informează Miercuri dpa. Potrivit The Times of Israel, Yousef a fost arestat la Ramallah în timpul unuia dintre numeroasele raiduri întreprinse de armata israeliană. În total, 32 de palestinieni au fost arestaţi pentru suspiciune de implicare în activităţi teroriste şi revolte violente, subliniază cotidianul, care citează forţele de securitate israeliene. La rîndul lor, mass-media palestiniene au anunţat că în timpul raidurilor din Cisiordania au fost arestaţi mai mulţi lideri ai mişcării Hamas. Armata israeliană a anunţat săptămîna trecută că a hotărît să desfăşoare forţe suplimentare în teritoriul palestinian ocupat Cisiordania, în urma deciziei preşedintele american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. După această decizie a lui Trump, mişcarea islamistă Hamas a făcut apel la o nouă revoltă populară a palestinienilor.

SUA reduc drastic bugetul ONU

SUA cer o reducere cu 250 de milioane de dolari a bugetului bienal al ONU pentru perioada 2018-2019 şi au propus mai multe „tăieri”, au anunţat Marţi surse diplomatice pentru AFP. Acest buget al activităţilor regulate, pentru personal şi echipamente de infrastructură, care se discută în prezent, urmează să fie aprobat de cele 193 de state membre înainte de sfîrşitul lui Decembrie. Pentru următorii doi ani, serviciile ONU au estimat că au nevoie de 5,4 miliarde de dolari, reducînd deja cu 200 de milioane de dolari acest buget în raport cu cel pentru perioada 2016-2017. Secretariatul ONU are circa 40.000 de angajaţi recrutaţi din întreaga lume. Prim contributor, SUA asigură 22% din acest buget de funcţionare. Potrivit mai multor surse diplomatice, SUA au detaliat în sprijinul cererii lor „tăierile” posibile. Acestea ar putea viza misiunile politice speciale ale ONU (în Palestina, Libia sau Afganistan), serviciul de comunicare, domeniul de dezvoltare şi s-ar putea traduce printr-o îngheţare a angajărilor şi salariilor personalului. Potrivit unei alte surse diplomatice a AFP, UE a propus la rîndul său o reducere a bugetului ONU cu „170 de milioane de dolari”.

Dictatorul Nord-coreean își anunță ambițiile – Coreea de Nord este hotărîtă să devină cea mai tare putere nucleară

Liderul Nord-coreean Kim Jong-Un este hotărît să facă din ţara sa „puterea nucleară cea mai tare” din lume, a anunţat Miercuri agenţia de presă a Coreei de Nord, KCNA, preluată de AFP. Într-un discurs în faţa angajaţilor programului balistic Nord-coreean, Kim a declarat Marţi că ţara sa „merge înainte victorios şi va deveni puterea nucleară şi militară cea mai tare din lume”, potrivit KCNA. Noile declaraţii ale lui Kim intervin într-un moment în care marile puteri încearcă să găsească o soluţie la criza provocată de accelerarea programelor nuclear şi balistic ale Coreei de Nord, condamnate de comunitatea internaţională, şi care a întreprins în Septembrie un al şaselea test nuclear. În încercarea de a constrînge Coreea de Nord să renunţe la programele sale nuclear şi balistic, Consiliul de Securitate al ONU a decis mai multe serii de sancţiuni. Şeful diplomaţiei americane Rex Tillerson a anunţat Marţi că SUA sunt gata să ia loc la masa negocierilor cu Coreea de Nord, „fără condiţii prealabile”. Pînă acum, SUA afirmau că orice negociere nu poate să vizeze decît denuclearizarea peninsulei coreene. Preşedintele american Donald Trump a ameninţat în mai multe rînduri cu „distrugerea totală” a Coreei de Nord în cazul unui atac din partea regimului Kim Jong-Un.

Uniunea Europeană se pregăteşte să suprime ajutoare de pînă la 175 de milioane de euro destinate Turciei

Uniunea Europeană se pregăteşte să suprime anul viitor ajutoare de pînă la 175 de milioane de euro destinate Turciei, în cadrul procedurii de aderare a Ankarei la UE, şi ar putea să blocheze credite de dezvoltare în valoare de 3,5 miliarde de euro, potrivit unor eurodeputaţi şi diplomaţi, relatează Reuters, potrivit news.ro .

”Atît timp cît Turcia nu respectă libertatea de exprimare, drepturile omului şi se îndepărtează tot mai mult de normele europene, nu putem să finanţăm un asemenea regim cu fonduri europene”, a declarat eurodeputatul român Siegfried Mureşan, raportor general al bugetului pentru 2018. Doi diplomaţi europeni spun că guvernele UE s-au înţeles săptămîna aceasta cu Parlamentul European (PE) să retragă 105 milioane de euro din findurile menite să contribuie la finanţarea reformelor politice în Turcia şi să suspende alte 70 de milioane de euro destinate Ankarei în cazul unei îmbunătăţiri a situaţiei drepturilor omului. În afară de banii pe care UE îi datorează Turciei în cadrul acordului vizînd să împiedice plecarea migranţilor şi refugiaţilor către Europa, Ankara urma să primească în total 4,4 miliarde de euro din partea UE în perioada 2014-2020. Anumite guverne europene recomandă ca unele fonduri să fie blocate de UE ori să fie direcţionate către ONG-uri din Turcia. Săptămîna viitoare guvernele şi europarlamentarii urmează să decidă dacă Ankara va pierde accesul la cele 3,5 miliarde de euro reprezenînd împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), la care are aces pînă în 2020. Aceste împrumuturi ar putea să fie reorientate către Ucraina şi alte foste republici sovietice, spun unii diplomaţi.

Incidente grave la un meci din Argentina. Fotbaliştii împuşcaţi pe teren de forţele de ordine

Meciul de fotbal Defensores de Armstrong - Sportivo de Las Parejas, din Argentina, a oferit imagini şocante. Forţele de ordine au fost nevoite să intervină şi au împuşcat trei jucători de la echipa oaspete, unul dintre ei pierzîndu-şi un ochi după incidente.Defensores de Armstrong - Sportivo de Las Parejas, încheiat cu scorul de 2-0, a fost finala campionatului, iar arbitrul Leandro Bottoni şi-a atras antipatia oaspeţilor cu cîteva decizii controversate. Fotbaliştii au încercat să obţină explicaţii, ştiind că centralul a avut probleme cu corupţia. Poliţia a fost nevoită să intervină, iar forţele de ordine au fost nevoite să apeleze la pistoale cu gloanţe de cauciuc, cu care au tras în fotbalişti şi în suporteri. Au existat mai mulţi răniţi care au avut nevoie de îngrijiri şi au fost transportaţi la spital. Mai mult, unul dintre fotbaliştii echipei oaspete a fost aproape să îşi piardă vederea după incidente.

Ministrul turc de Externe: Încurajăm şi celelalte state să recunoască Ierusalimul de Est drept capitala Palestinei

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat Miercuri, în cadrul summitului Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) de la Istanbul, că toate statele lumii trebuie încurajate să recunoască Ierusalimul de Est drept capitala statului palestinian, relatează site-ul agenţiei Anadolu. "Noi, cei care recunoaştem Ierusalimul de Est drept capitală a Palestinei, ar trebui să încurajăm celelalte ţări să recunoască statul palestinian, pe baza graniţelor din 1967, şi capitala acestuia, Ierusalimul de Est. Ne-am adunat aici pentru a opri persecuţia. SUA au afectat profund conştiinţa umanităţii. Israelul urmăreşte să-şi legitimeze încercarea de ocupaţie. Această decizie din partea Statelor Unite este nulă şi neavenită din punctul nostru de vedere. Haideţi să protejăm Ierusalimul, un loc sfînt pentru cele trei religii avraamice. Palestina trebuie să fie recunoscută de către alte ţări", a spus Cavusoglu. "Summit-ul extraordinar de astăzi va arăta problemele comunităţii islamice. Ar trebui să încurajăm [ţările] să recunoască Ierusalimul de Est drept capitală nu numai prin a spune acest lucru, ci prin intermediul unor măsuri", a mai spus ministrul turc de Externe.

Statistică sumbră: Jumătate din populaţia României se confruntă cu lipsuri de natură materială şi socială

Cea mai mare rată de deprivare materială şi socială se înregistrează în România (50%) şi Bulgaria (48%), unde jumătate din populaţie este afectată. Una din trei persoane este afectată în Grecia (36%), Ungaria (32%) şi Lituania (29%). În schimb, statele nordice şi Luxemburg au raportat cele mai mici cote ale degradării condiţiilor materiale şi sociale: 3% în Suedia, 4% în Finlanda, 5% în Luxemburg şi 6% în Danemarca. În UE, rata de degradare a condiţiilor sociale şi materiale este mai mare în rîndul persoanelor cu un nivel mai redus de educaţie. Anul trecut, 16% din populaţia Uniunii Europene (75 de milioane) se confruntă cu degradarea condiţiilor materiale şi sociale, adică nu îşi permit cel puţin cinci elemente din următoarea listă: cheltuieli neaşteptate, o săptămînă de vacanţă departe de casă, să evite datorii, să îşi permită o masă care să includă carne, pui sau peşte două zile la rînd, să îşi menţină casa la o temperatură adecvată, o maşină sau o camionetă pentru uz personal, să înlocuiască mobila învechită sau hainele învechite cu unele noi, să aibă două perechi de încălţări adecvate, să cheltuiască o mică sumă de bani săptămînal pentru propria persoană, să desfăşoare constant activităţi de relaxare, să se adune cu familia sau prietenii pentru a mînca sau a bea cel puţin o dată pe lună sau să aibă o conexiune la Internet.