12 Decembrie 2017

Manevrele militare de amploare în Pacific: China şi Rusia efectuează exerciţii antibalistice pentru menţinerea echilibrului strategic

Militari din China şi Rusia au lansat, Luni, o serie de exerciţii militare antiaeriene, inclusiv anti-balistice, în scopul intensificării cooperării între armatele celor două ţări, pentru menţinerea echilibrului strategic, anunţă Ministerul chinez al Apărării, citat de site-ul agenţiei Tass. Exerciţiul antiaerian ruso-chinez "Securitate Aerospaţială - 2017" a început Luni, în apropiere de Beijing, şi va dura şase zile. Manevrele militare ruso-chineze au rolul intensificării cooperării între armatele celor două ţări, pentru garantarea echilibrului strategic în zona Pacific. Sute de militari din China şi Rusia vor simula situaţii de luptă utilizînd sisteme antiaeriene şi instalaţii antirachetă. Aceste exerciţii militare constituie un eveniment important în sensul cooperării ruso-chineze în domeniul antiaerian, în conformitate cu acordurile liderilor celor două ţări, precizează Ministerul chinez al Apărării. China şi Rusia contestă sistemul mondial antirachetă dezvoltat de Statele Unite şi vor intensificarea cooperării bilaterale în sensul menţinerii echilibrului strategic, subliniază instituţia.

Israelul a bombardat poziţii militare din Fîşia Gaza ca ripostă la atacuri cu rachete

Armata israeliană a atacat, Luni seară, poziţii militare din teritoriul palestinian Fîşia Gaza, ca reacţie la atacuri cu rachete care au vizat teritoriul Israelului, afirmă surse citate de site-ul Ynetnews.com şi de ziarul Haaretz. O rachetă a fost lansată Luni seară din Fîşia Gaza, căzînd în Sudul Israelului. Nici o persoană nu a fost rănită. Ca ripostă la acest atac, avioane de vînătoare israeliene au bombardat poziţii ale mişcării Hamas din zona Khan Yunis, în Sudul Fîşiei Gaza. În paralel, tancuri israeliene au lansat obuze spre poziţii islamiste din Fîşia Gaza. Decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului a generat proteste violente în teritoriile palestiniene Cisiordania şi Fîşia Gaza, precum şi în ţări musulmane. Grupuri islamiste din Fîşia Gaza au lansat în ultimele zile numeroase rachete spre teritoriul Israelului.

Forţele israeliene au bombardat obiective din Fîşia Gaza ca ripostă la un nou atac cu rachete

Forţele israeliene au atacat, Marţi dimineaţa, mai multe obiective Hamas în Fîşia Gaza, după ce militanţii palestinieni au lansat o rachetă înspre oraşul Aşkelon din Sudul Israelului, au anunţat autorităţile militare din această ţară, potrivit site-ul cotidianului The Times of Israel. Sistemul israelian de apărare aeriană Iron Dome a interceptat, Marţi, racheta lansată din Fîşia Gaza, dispozitivul fiind distrus, fără să provoace pagube materiale sau victime. Tancuri şi avioane israeliene au bombardat obiective aparţinînd organizaţiei palestiniene Hamas, ce controlează Fîşia Gaza, şi despre care Israelul afirmă că este responsabilă pentru toate atacurile cu rachete lansate din această zonă. Atacul palestinian cu rachete şi riposta israeliană au avut la doar cîteva ore după evenimente similare petrecute Luni după-amiază. "IDF (Forţele Defensive Israeliene, n.red.) consideră Hamas responsabilă pentru aceste acţiuni agresive care îşi au originea în Fîşia Gaza", se afirmă într-un comunicat emis de autorităţile militare din Israel.

Liderul Hezbollah: Ne vom axa pe cea mai importantă prioritate, Ierusalimul şi Palestina

Liderul mişcării şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a anunţat, Luni, că gruparea şi aliaţii săi vor începe din nou să se concentreze asupra cauzei palestiniene, după ce au declarat victorie în restul regiunii, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters. Hassan Nasrallah a cerut aliaţilor să creeze o strategie "în teren" pentru a confrunta Israelul. Gruparea Hezbollah, susţinută de Iran, a combătut organizaţia militantă Stat Islamic în Siria, împreună cu aliaţii regionali. Liderul Hezbollah s-a adresat, printr-un video, manifestanţilor din Beirut, adunaţi să protesteze împotriva deciziei Statelor Unite de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi de muta ambasada americană acolo. Acesta a repetat un apel făcut, săptămîna trecută, palestinienilor pentru revoltarea împotriva deciziei SUA şi ţărilor arabe pentru a abandona procesul de pace, declarînd că negocierile cu Statele Unite sunt inutile. "Astăzi, axa rezistenţei, inclusiv Hezbollah, se va întoarce la cea mai importantă prioritate, Ierusalimul şi Palestina şi palestinienii şi rezistenţa palestiniană în toate facţiunile ei", a declarat Nasrallah.

A murit Charles Jenkins, militarul american care a dezertat şi a fugit în Coreea de Nord în 1965

Charles Jenkins, un militar american care după dezertarea sa a locuit în Coreea de Nord timp de aproape patru decenii, a decedat la vîrsta de 77 de ani, informează site-ul agenţiei de ştiri Dpa, citînd presa japoneză. Jenkins a murit din cauze necunoscute în Japonia, unde locuia împreună cu soţia sa, Hitomi Soga, o femeie japoneză răpită de agenţii regimului de la Phenian în anii '70, şi cele două fiice ale cuplului, născute în Coreea de Nord. Regimul de la Phenian i-a permis lui Jenkins şi familiei lui să părăsească ţara. Jenkins s-a predat autorităţilor militare americane în anul 2004, cînd a ajuns în Japonia. În faţa Curţii Marţiale, Jenkins a spus că a dezertat de la postul său din Zona Demilitarizată între cele două Corei, pe data de 5 Ianuarie 1965, pentru a evita transferul în Vietnam, acolo unde trupele americane luptau împotriva forţelor armate Nord-vietnameze şi gherilelor comuniste. Găsit vinovat de dezertare şi ajutarea inamicului, Jenkins a executat o sentinţă de 30 de zile de închisoare.

Incendiul masiv din California: Aproximativ 18.000 de proprietăţi, ameninţate de flăcări devastatoare/ Peste 200.000 de persoane, evacuate

Peste 6.000 de pompieri încă se luptă să stingă un incendiu de vegetaţie masiv în Sudul statului american California, care se întindea, Luni, pe o suprafaţă de 933 de kilometri pătraţi, şi ameninţă aproximativ 18.000 de proprietăţi, informează site-ul agenţiei de ştiri Dpa. Incendiul de vegetaţie, denumit Thomas, a izbucnit pe data de 4 Decembrie şi pînă acum a distrus 644 de clădiri. Se estimează că incendiul a produs pînă în acest moment daune de peste 38 de milioane de dolari. Pompierii se luptă să stingă şi alte cinci incendii de vegetaţie, autorităţile anchetînd cum au izbucnit aceste incendii. În total, peste 200.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele din cauza incendiilor care au devastat o zone întinse din Sudul Californiei, inclusiv unele în apropiere de oraşul Los Angeles. Autorităţile au confirmat în weekend că o persoană a decedat în urma unui accident rutier produs în timpul evacuărilor.

Autoritățile ruse au blocat site-urile organizațiilor străine, printre care cel al mișcării lui Hodorkovski

Autoritățile ruse au blocat Marți site-urile organizațiilor străine active în Rusia, desemnate drept 'indezirabile' pe teritoriul rus, printre care cel al mișcării politice Open Russia (Rusia deschisă) a fostului oligarh în exil Mihail Hodorkovski, informează AFP. O lege semnată în 2015 de Vladimir Putin permite desemnarea organizațiilor străine ce activează în Rusia drept 'indezirabile'. Ulterior, acestea pot fi interzise, fie că este vorba de ONG-uri, fundații sau întreprinderi. Agenția rusă pentru monitorizarea mass-media, Roskomnadzor, a anunțat într-un comunicat că a adăugat, la cererea Parchetului General, pe lista organizațiilor blocate pe teritoriul rus site-urile a 11 organizații ce corespund în prezent acestei clasificări. Printre aceste organizații se numără structuri britanice avînd legături cu Open Russia, precum și Institute of Modern Russia, afiliată Open Russia și prezidată de fiul opozantului, Pavel, dar și fundația Open Society finanțată de George Soros. Lansată în Septembrie 2014 de către Mihail Hodorkovski, mișcarea Open Russia vizează unirea forțelor proeuropene în Rusia, în vederea constituirii unei opoziții comune împotriva președintelui Vladimir Putin. Birourile postului rus al Open Russia au fost percheziționate la sfîrșitul lui Aprilie. Parchetul rus i-a reproșat la acea dată organizației că promovează 'programe și proiecte menite să discrediteze rezultatul alegerilor din Rusia și să determine clasificarea lor drept ilegale'. Mihail Hodorkovski a fost arestat în 2003 și a stat aproape zece ani în închisoare pentru 'furt și escrocherie la scară extinsă' și 'evaziune fiscală', înainte de a fi grațiat în 2013 de Vladimir Putin. De atunci, el locuiește în Europa, în Marea Britanie.

Comitetul Olimpic Rus confirmă participarea sportivilor săi la JO 2018

Comitetul Olimpic Rus a confirmat, Marți, participarea sub stindard olimpic a sportivilor săi la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018 de la PyeongChang, la o săptămînă după suspendarea țării de către Comitetul Internațional Olimpic (CIO), informează AFP. "Toată lumea a avut aceeași opinie: sportivii noștri trebuie să meargă în Coreea de Sud și să caute să obțină victoria pentru gloria Rusiei. Sportivii ruși și-au manifestat intenția de a lua parte la Jocuri", a declarat, în cursul unei conferințe de presă, președintele ROC, Aleksandr Jukov, el însuși suspendat de CIO. Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis, săptămîna trecută, să excludă Rusia de la JO 2018, autorizîndu-i însă pe sportivii ruși "curați" să ia parte la competiția din Coreea de Sud, sub drapel neutru, însă cu îndeplinirea unor condiții foarte stricte, după scandalul legat de dopajul instituționalizat cu care se confruntă țara lor. Președintele rus Vladimir Putin, care apreciase în luna octombrie că autorizarea sportivilor ruși sub drapelul olimpic ar fi o "umilință'', a declarat ulterior că Rusia nu va boicota JO 2018 și nu îi va "împiedica" pe sportivii care doresc să participe, reamintește AFP.