12 Decembrie 2017

Putin şi Erdogan avertizează, la Ankara, cu privire la o intensificare a tensiunilor în Orientul Mijlociu

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin au avertizat, într-o conferinţă de presă comună, că recunoaşterea de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitala Israelului riscă să sporească tensiunile în Orientul Mijlociu, relatează AFP, conform news.ro.”Rusia şi Turcia cred amîndouă că (această decizie) nu ajută la stabilizarea situaţiei în Orientul Mijlociu ci, din contră, destabilizează o situaţie deja complicată”, a declarat Vladimir Putin, care s-a dus la Ankara Luni seara să se întîlnească cu omologul său turc.Erdogan a apreciat că ”Israelul pune gaz pe foc”. ”Israelul vede în acest proces o oportunitate să-şi sporească presiunile şi violenţele împotriva palestinienilor”, a adăugat şeful statului turc, anunţînd că el şi Putin au ”o abordare similară” în această problemă.Într-o vizită-fulger în Egipt, Luni după-amiaza, Putin a îndemnat la ”o reluare imediată a negocierilor directe israeliano-palestiniene asupra tuturor subiectelor în dispută, inclusiv statutul Ierusalimului”, potrivit unei traduceri oficiale simultane în arabă a declaraţiilor sale în rusă.Erdogan a denunţat din nou acţiunile israeliene împotriva palestinienilor la Ierusalim, acuzînd Israelul că a transformat Oraşul Sfînt ”într-o închisoare pentru musulmani şi credincioşi de alte religii”.Erdogan a mai declarat că un summit al liderilor lumii musulmane, pe care-l găzduieşte Miercuri la Istanbul va reprezenta o ”cotitură” în acţiunea lor faţă de decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte unilateral Ierualimul drept capitală a Israelului.

Donald Trump vrea ca NASA să trimită astronauţi pe Lună şi, 'eventual', pe Marte

Donald Trump l-a autorizat pe administratorul NASA Robert M. Lightfoot să „conducă un program inovativ de explorare pentru a trimite astronauţi americani înapoi pe Lună şi, eventual, pe Marte”, scrie CNN, conform news.ro. Preşedintele american a semnat Luni, la Casa Albă, o directivă în acest sens. Alături de astronauţi retraşi din activitate şi de vice-preşedintele Mike Pence, Trump a spus că iniţiativa este un prim pas în stabilirea unei baze pe Lună pentru „o eventuală misiune pe Marte şi, posibil, cîndva, pentru multe alte lumi”. Purtătorul de cuvînt adjunct al Casei Albe, Hogan Gidley, a afirmat Luni că directiva lui Trump a venit după ce National Space Council a trimis recomandări în acest sens preşedintelui.

Recrutarea transsexualilor în armata SUA de la 1 Ianuarie, permisă de o judecătoare federală

O judecătoare federală americană a respins Luni un recurs al administrației Trump, care ar fi amînat data deschiderii forțelor armate pentru recruții transsexuali, instanța menținînd astfel termenul prevăzut, 1 Ianuarie, transmite AFP. Această decizie reprezintă o lovitură pentru președintele american, care scrisese pe Twitter în Iulie că persoanele transsexuale nu vor putea servi „în nici o capacitate” în armata americană, scrie Agerpres. Două tribunale federale au blocat temporar această interdicție decretată de președintele american, iar Pentagonul ar urma să înceapă să accepte recruți transsexuali, în conformitate cu decizia adoptată anul trecut de administrația lui Barack Obama. În recursul său, Departamentul Justiției cerea ca obligația Pentagonului de a accepta recruți transsexuali să fie amînată.  Conform Departamentului american al Apărării, există între 2.500 și 7.000 de persoane transgender din cei 1,3 milioane de militari în activitate. Organizația de apărare a drepturilor Human Rights Campaign estimează că cifra este mai apropiată de 15.000.

Ierusalim capitală. Liderul mișcării Hezbollah cheamă la declanșarea unei a treia Intifade

Liderul mișcării șiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a anunțat, Luni, că gruparea și aliații săi vor începe din nou să se concentreze asupra cauzei palestiniene, după ce au declarat victorie în restul regiunii, informează Reuters, citată de Mediafax. El s-a adresat, printr-un video, manifestanților din Beirut, adunați să protesteze împotriva deciziei Statelor Unite de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și de muta ambasada americană acolo. Hassan Nasrallah a cerut aliaților să creeze o strategie "în teren" pentru a confrunta Israelul.  Gruparea Hezbollah, susținută de Iran, a combătut organizația militantă Stat Islamic în Siria, împreună cu aliații regionali. Nasrallah a repetat un apel făcut, săptămîna trecută, palestinienilor, la revoltă împotriva deciziei SUA și țărilor arabe pentru a abandona procesul de pace, declarînd că negocierile cu Statele Unite sunt inutile. În Septembrie 2000, o vizită a liderului dreptei israeliene de la acea vreme, Ariel Sharon, pe Esplanada Moscheilor, cel de al treilea loc sfînt al islamului, în Vechiul Ierusalim, a fost cea care a declanșat a doua Intifada, intitulată „Intifada al-Aqsa”. Prima Intifada a izbucnit în 1987, prin violențe în teritoriile palestiniene ocupate, și s-a încheiat în mod oficial în 1993, prin semnarea Acordurilor de la Oslo privind autonomia palestiniană.

Șeful diplomației poloneze: UE trebuie să-și mențină unitatea cu privire la politica de securitate

Europa se confruntă cu două provocări strategice în vecinătatea sa cea mai apropiată - efectele politicii agresive a Rusiei și situația din Sud care afectează securitatea continentului, a apreciat Marți ministrul de Externe polonez Witold Waszczykowski, citat de PAP. Potrivit oficialului polonez, politica Moscovei este principala responsabilă pentru conflictele nesoluționate, mai ales în Republica Moldova și în Georgia, pentru agresiunea contra Ucrainei și 'mai presus de orice pentru distrugerea consensului între țările europene'. În opinia șefului diplomației poloneze, menținerea unității în politica europeană privind securitatea constituie una dintre cele mai mari provocări pentru europeni. Witold Waszczykowski a subliniat că toate țările europene sunt de acord că principiile OSCE formează 'pilonul securității europene' și că este dificil de imaginat pacea fără o revenire reală la valorile respective.

Revenirea în Rusia a jihadiștilor după înfrîngerea din Siria, o 'amenințare reală'

Foștii militanți din 'unitățile de bandiți' active în Siria reprezintă în prezent un pericol real după înfrîngerea grupării Statul Islamic, mulți dintre ei intenționînd să revină în Rusia, a avertizat Marți șeful Serviciului federal de securitate rus (FSB), Aleksandr Bortnikov, potrivit RIA Novosti, citată de Reuters. Într-o reuniune a Comitetului național antiterorism din Rusia, Bortnikov a dezvăluit că o celulă extremistă din Asia Centrală plănuiește să comită 'acte teroriste' în regiunea Moscovei în timpul vacanței de Anul Nou și al campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale de anul viitor din Rusia. Autoritățile ruse anunță constant dejucarea unor atacuri teroriste. În luna August, Moscova a informat despre arestarea a patru presupuși membri ai Statului Islamic, care ar fi planificat atentate sinucigașe împotriva unor centre comerciale și în transportul public din Moscova. În Iulie, FSB a anunțat că a arestat la Moscova șapte rezidenți din Asia Centrală, pe care i-a acuzat de pregătirea unor atentate la Sankt Petersburg. De la începutul intervenției sale militare în Siria la 30 Septembrie 2015, Rusia – aliată a regimului de la Damasc – a fost amenințată cu represalii de către grupările Statul Islamic și Fateh al-Sham, fostul Front Al-Nusra ce era filiala siriană a rețelei teroriste internaționale Al-Qaida.

Explozie la New York: Poliția din Bangladesh caută familia suspectului Akayed Ullah

Autoritățile din Bangladesh încearcă să îi identifice pe membrii familiei și orice colaboratori cunoscuți ai lui Akayed Ullah, bărbatul bengalez despre care Washingtonul susține că a produs Luni o deflagrație în Times Square din New York, transmite Reuters. Șeful poliției din Bangladesh a afirmat Luni seară că Ullah nu are un trecut infracțional în țara sa, pe care a vizitat-o ultima dată în luna Septembrie. Akayed Ullah trăia alături de mama, sora și doi frați ai săi în Brooklyn și deținea un permis de ședere în SUA, a precizat consulul general al Bangladeshului la New York, Shameem Ahsan. Ahmad Ullah, un nepot al lui Akayed Ullah, a declarat că acesta și familia sa s-au mutat din Chittagong (Sudul Bangladeshului) în capitala Dhaka în urmă cu mulți ani. Bangladeshul a condamnat ferm atacul, subliniind că 'un terorist este un terorist indiferent de religia sau etnia sa și trebuie să fie adus în fața justiției'. Șeful poliției new-yorkeze, James O'Neill, a declarat că Akayed Ullah (27 de ani) purta fixat pe corp 'un dispozitiv exploziv rudimentar'. Suspectul, care a suferit arsuri și alte răni, a fost arestat. Explozia s-a produs Luni, cu puțin înaintea orei locale 07:30 (12:30 GMT), într-un tunel care leagă Times Square de autogara Port Authority, un terminal de transport foarte frecventat la acea oră. Alte trei persoane au fost rănite, dar viețile nu le sunt în pericol. La 31 Octombrie, opt persoane au fost ucise în primul atentat terorist cu victime produs în Manhattan după 11 Septembrie 2001. Atacatorul, un uzbek de 29 de ani care a intrat cu un camion în mulțime, a fost arestat și încarcerat. El jurase credință Statului Islamic.

Johnny Hallyday a fost înmormîntat pe insula Saint-Barthelemy

Cîntărețul Johnny Hallyday a fost înmormîntat Luni în cimitirul Lorient din Saint-Barthelemy, o insulă franceză de mici dimensiuni din Marea Caraibilor, unde familia artistului deține o proprietate, informează AFP. Cortegiul funerar care transporta sicriul starului rock a sosit la cimitir în jurul orei locale 16:30, în prezența rudelor și prietenilor apropiați ai cîntărețului, dar și a cîtorva zeci de motocicliști, care au părăsit zona după aproximativ o oră. Persoanele prezente au aruncat flori pe sicriul cîntărețului. Înmormîntarea a marcat încheierea unei săptămînii de ceremonii și omagii publice aduse lui Johnny Hollyday, la care au participat sute de mii de persoane în Franța.