11 STATE ALE UE AU UN SALARIU MINIM INFERIOR CELUI DIN TURCIA

Salariul minim european, praf în ochii electoratelor

Pe fondul campaniei electorale, în Germania începe să-și facă loc dezbaterile pe marginea introducerii unui salariu minim universal.

Tot mai erodat de o guvernare ce nu dă rezultatele aşteptate, președintele Francois Hollande a venit la începutul acestui an cu ideea instituirii unui salariu minim european. Surprinzător, cancelarul Angela Merkel a acceptat să negocieze o asemenea măsură. Însă decizia este una pur electorală. Cancelarul german nu vrea sa audă decît, cel mult, de salarii minime în unele sectoare de activitate.

Comisia Europeană a avut o poziţie foarte logica: salariul minim nu poate fi fix, din cauza nivelurilor diferite de dezvoltare ale statelor UE, însă se poate impune respectarea unei proporții, relativa la dezvoltarea fiecărui stat.

Ideea unui salariu minim, lansată de un lider socialist, nu va duce însă decît la măsuri simbolice în noile state membre, ea vizînd mai mult state precum Suedia, Finlanda, Austria, Italia, Germania, Danemarca sau Cipru, care nu au un salariu minim pe economie. Nici măcar perspectiva unui salariu universal pe sectoare de activitate nu pare a fi una realistă. „Dialogul social european rămîne foarte fidel negocierilor la nivel naţional acum şi nu există o perspectiva realistă asupra acestei chestiuni”, spune Bernadette Segol, secretar general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor.

În acest moment, disparitățile sunt enorme la nivelul UE. Cel mai mare salariu minim, potrivit datelor Eurostat din luna Iulie, este cel din Luxemburg, de 1.874 de euro, în timp ce salariul minim din Bulgaria este de 159 de euro, din care 129 de euro net. Este un salariu inferior remunerațiilor minime din marile orașe din China, precum Beijing și Shenzen.

În șase state ale UE, salariul minim este superior celui din SUA (echivalent cu 961 de euro): Franța (1430 de euro), Irlanda (1462 de euro), Olanda (1478 de euro), Belgia (1502 de euro) și Marea Britanie (1190 de euro).

Portugalia este ţara în care salariul minim se află cel mai aproape de media europeană. Aici, el este de 565 de euro. În zece state ale UE, salariul minim este superior acestei sume, iar în alte zece state este inferior (fiind de 400 de euro în Croația și sub 400 de euro în alte nouă state). În Slovenia, salariul minim este de 784 euro, în Spania, salariul minim pe economie este de 753 de euro, în Malta de 697 de euro, în Grecia de 684 de euro, în Polonia de 369 de euro, în Slovacia de 338 de euro, în Ungaria de 332 de euro, în Estonia de 320 de euro, în Cehia de 308 euro, în Letonia de 285 de euro, în Lituania de 290 de euro, în România de 179 de euro, iar în Bulgaria de 159 de euro. Turcia, stat nemembru UE, are un salariu minim stabilit de la echivalentul a 405 de euro.

Călin Marchievici