10 LUCRURI PE CARE NU LE STII DESPRE SOMN

Ştii cînd a devenit insomnia o problemă majoră? Sau în cît timp adorm oamenii? Ajută pilulele pentru somn? Iată şi alte lucruri pe care nu le ştiai, dar e cazul să le afli.

 

Somnul, pe vremuri…

De-a lungul istoriei oamenii obişnuiau să doarmă în grupuri din diverse raţiuni practice. Fie supravegheau (cu rîndul) focul din peşteră, fie aveau grijă de copii, fie erau vigilenţi în privinţa eventualilor prădători. Totodată, nevoia aceasta de somn odihnitor, pe care o invocăm atît de mult în zilele noastre, nu era o aşteptare atunci.

Era industrializării, care a început prin 1760, a însemnat, cel puţin pentru europeni, 2 segmente de somn pe noapte, cu o pauză între ele. Nimeni nu se aşteptă la o noapte de somn continuu. Iar dormitul la comun era o practică frecventă. Părinţii dormeau laolaltă cu copiii, iar călătorii, chiar dacă nu se cunoşteau, deseori împărţeau acelaşi pat.

Insomnia a devenit o problemă abia la sfîrşitul secolului XIX cînd industrializarea a luat avînt. Şi culmea, chiar şi cînd oamenii lucrau cîte 50 de ore pe săptămînă în condiţii dificile, tot reuşeau să doarmă cîte nouă ore pe noapte.

La începutul secolului XX relaţia de cuplu a devenit extrem de importantă în Statele Unite, motiv pentru care, a existat inclusiv un decret prin care se preciza că prezenţa unui copil nu trebuie să deranjeze în niciun fel un adult. Nu suna prea prietenos pentru cei mici… Şi pentru că unii părinţi au ajuns să îşi sedeze copiii ca să doarmă toată noaptea fără să se trezească, practica aceasta a ajuns repede în afara legii.

 

Somnul în era modernă

În prezent cam jumătate din populaţie (pe alocuri chiar şi mai mult) spune că nu beneficiază de suficient somn… în weekenduri.

Dacă vorbim despre adolescenţi, peste 90% nu se odihnesc suficient. Deh, perioada transformărilor, cu atîtea gînduri şi nelinişti care nu îi lasă să doarmă…

Adulţii dorm în medie cam şase ore şi jumătate pe noapte, ceea ce înseamnă că durata de somn a scăzut cu 20% în ultimul secol. De la dead-line-uri ni se trage…

Un sondaj despre timpul de odihnă din ultimele 30 de zile, a rezultat într-un procent de 11% care afirmă că somnul a fost scurt şi de proastă calitate. Stresul ăsta…

Peste 35% dintre subiecţii unui studiu au afirmat că se trezesc chiar şi de 2-3 ori peste noapte, iar dintre aceştia, 43% au dificultăţi să adoarmă la loc.

În 2005, în Statele Unite, au fost prescrise peste 26 de milioane de reţete pentru pastile de somn… Apoi mai sînt şi cei care recurg la o băutură înainte de culcare, pentru a adormi mai uşor.

Ştiai că toată lumea visează de 4-6 ori pe noapte? Dar uităm cam 50% din ceea ce visăm în primele 5 minute după ce ne trezim şi 90% după 10 minute. Interesant este un studiu care a inclus persoane divorţate, dintre care jumătate traversau o depresie, şi care demonstrează că cei care şi-au revenit mai bine după eveniment îşi aminteau mai bine visele, care durau mai mult şi erau mai complexe. Totodată, au trecut în sfera onirică de la spectatori la roluri mai active.

Sursa: psychologies.ro