10 CORPORATII AU AJUNS SA DETINA PRACTIC TOATE BRANDURILE INTERNATIONALE DE BAUTURI SI PRODUSE ALIMENTARE

Dacă credeți că diversitatea produselor de pe rafturile supermarketurilor nu are sfîrșit, un infografic foarte detaliat ne face să înțelegem că lucrurile sînt mult mai simple decît ne pare. Dintre sutele de produse care ne stau la dispoziție, doar zece mari corporații controlează cea mai mare parte a alimentelor pe care le aruncăm în coș, scrie goods.is.

Deci, dacă am stoca totul, începînd de la suc de portocale și finisînd cu lapte aromatizat și chipsuri, Companiile Mondelez, Kraft, Coca-Cola, Nestlé, PepsiCo, P&G, Johnson & Johnson, Mars, Danone, General Mills, Kellogg's, și Unilever au devenit proprietari a practic tot ce se poate cumpăra într-un supermarket.

Pentru a elucida care sînt portofoliile fiecărei corporații Oxfam International a elaborat un infografic, care dezvăluie companiile deținute de „Big 10” (10 cele mai mari corporații). Astfel, între o mare parte din branduri există legături pe care nici nu le bănuiam. De exemplu PepsiCo produce Quaker Granola, iar Nestle ciocolatele Kit Kat, precum și produsele congelate California Pizza Kitchen. Mulți au fost surprinși să afle faptul că Fanta Ananas este produsă împreună cu berea Barq’s la fabrica Coca-Cola.

Rădăcinile marilor corporații se extind mai departe decît ne permite imaginația, astfel start-up-urile practic nu pot concura cu acești giganți. Potrivit raportului Oxfam „Cei mai mari producători de băuturi și produse alimentare au o influență foarte mare, dar fiecare din noi o poate depăși. Fiecare din ei nu utilizează suficient bunăstarea lor pentru a ajuta comunitățile sărace, astfel noi am putea utiliza bunăstarea noastră pentru a schimba modul lor de a face business”.

Dacă nu dorești să contribui la preluarea puterii mondiale de către Big 10, încearcă să cumperi produse de la fermierii locali, să nu procuri băuturi răcoritoare și produsele alimentare cu o rată înaltă de procesare. În rezultat, corpul tău îți va mulțumi pentru efortul pe care îl depui.

Sursa: agora.md